نوشته شده توسط : soorena

چرا لوله های آبگرمکن رسوب می گیرد؟

اگر در یک ساختمان قدیمی مجبور به تعویض لوله های ساختمان که از نوع فلزی میباشند شده باشید مشاهده میکنیدکه لوله آب گرم بیشتر ازلوله آب سردرسوب گرفته است وعلت این امر بالا بودن دمای آب عبوری از داخل لوله میباشد.

یکی دیگر از عواملی که باعث گرفتگی لوله مبدل گرمایی میباشد، به صورت نقطه ای گرم شدن بالای شمعک است که وجود شعله شمعک در زیر لوله مبدل گرمایی باعث میشود در این نقطه گرفتگی بیشتر باشد در بعضی مواقع این گرفتگی به حدی زیاد میباشد که دیگر با هیچگونه مواد رسوبگیری قابل حل نبوده و مجبور به برش محل شده و گرفتگی را برطرف مینماییم و دوباره لوله را جوش کاری میکنیم.

در زمان استفاده نکردن از آب گرم چون شمعک دائم روشن است، آب موجود در بالای گرم شده و دمای آن به 65 درجه سانتیگراد میرسد و باعث ایجاد رسوب به صورت نقطه ای میگردد.

در دستگاههای جدید (آبگرمکن های آیونایز) به خاطر رفع این مشکل و صرفه جویی در مصرف انرژی شمعک حذف شده است. بنابراین آبگرمکن های بدون شمعک کمتر به رسوب زدایی نیاز پیدا می کنند.

مواد مذابی که در حین جوشکاری زانوهای U شکل مبدل گرمایی به داخل نفوذ میکنند از عوامل دیگر ایجاد رسوب میباشند. زیرا به دلیل ایجاد مقاومت در یک نقطه باعث جمع شدن کربنات کلسیم درآن نقطه میشود.

 

 

روش رسوب زدایی آبگرمکن دیواری

1-       روش رسوب گیری ثقلی

وسایل مورد نیاز: برای برطرف کردن رسوبهای داخل مبدل گرمایی از اسید کلریدریک یا جوهرنمک رقیق )20 )%استفاده میشود که این اسید در ظرفهای مختلفی از بشکههای 220 لیتری تا ظرفهای یک لیتری در بازار موجود است.

نکته بسیارمهم در زمان استفاده ازاسید این است که باید ظرفها همیشه به صورت در بسته نگهداری شود. زیرا گازهای حاصله باعث بروز مشکل در دستگاه تنفسی میگردد و بایدازهرگونه پاشش وریختن آن برروی سطوح دیگر جلوگیری شود.

علاوه بر اسید، تشت، شلنگ و قیف هم لازم است.

 

رسوب زدایی مبدل گرمایی به روش ثقلی به صورت زیر انجام می شود:

 

1- مبدل گرمایی را از محل خود خارج کرده و قبل از هر چیز نسبت به تخلیه آب موجود در آن اقدام می کنند که نحوه انجام آن بدین صورت است که یک طرف مبدل را در محل تخلیه آن قرار داده و از طرف دیگر با فشار هوا (دمیدن یا فوت کردن) آب مبدل را تخلیه می کنند.

 

2- به یک طرف لوله مبدل شیلنگ لاستیکی و طرف دیگر لوله پلاستیکی نوع pp  را متصل می کنند. لوله پلاستیکی باید از سطح مبدل گرمایی دارای ارتفاع مناسبی (حدود یک متر) باشد که در بالای این لوله یک قیف قرار می گیرد.

 

مبدل گرمایی را در تشت پلاستیکی بزرگ که درون آن به مقدار کافی آب باشد قرار می دهند تا چنانچه محلول رسوب گیری سرریز کند یا پاششی داشته باشد تغییر رنگ روی مبدل گرمایی ایجاد نشود. اگر در فصل سرما باشد بهتر است آب موجود گرم باشد تا رسوب گیری زودتر انجام شود.

 

3- مقداری اسیر از طریف قیف در مبدل می ریزیم تا از طرف دیگر مبدل، درون ظرف دیگری بریزد، وجود کف به همراه اسیر خروجی از طرف دیگر بیانگر حل شدن رسوب درون مبدل در اسید است. برای رسوب زدایی کامل اسید درون ظرف دوم را دوباره از طریق قیف در مبدل میریزیم و این عمل را چندین بار تکرار می کنیم تا محلول خروجی از مبدل بدون کف باشد.

 

نکته قابل توجه اینکه در لحظه اول که اسید وارد مبدل می شود به دلیل واکنش شیمیایی پاشش شدیدی از بالای قیف ایجاد می شود که در صورت عدم توجه باعث ایجاد خسارت می شود. دقت کنید ریختن اسید داخل قیف ته ظرف را روی قیف قرار دهید که پاششی ایجاد نشود و بعد از اینکه تمام اسید را داخل مبدل ریختیم چندین بار این عمل را تکرار می کنیم تا کاملا رسوب داخل مبدل گرفته شود و هیچ گونه کفی اسید نداشته باشد.

 

 

2-     رسوبگیری آبگرمکن با پمپ

وسایل مورد نیاز:

1- پمپ اسیدشویی 1 عدد

2- شیلنگ 2/1 اینچ قابل انعطاف 2 عدد

3- ظرف مناسب پلاستیکی جهت ریختن اسید 1 عدد

4- مبدل گرمایی 1 عدد

5- اسید 1 گالن

6- آب 1 گالن

7- عینک محافظ

8- ماسک دهنی

 

مراحل انجام کار:

1- اسید را داخل ظرف پلاستیکی بریزید.

 

2- آب مبدل حرارتی را کاملا تخلیه کنید.

 

3- پمپ اسیدشویی را داخل ظرف اسید قرار دهید، به صورتی که مکش پمپ داخل اسید قرار گیرد.

 

4- شیلنگ خروجی پمپ را به ورودی مبدل گرمایی وصل کنید.

 

5- شیلنگ خروجی از مبدل گرمایی را داخل ظرف اسید قرار دهید.

 

6- سیم پمپ را به برق وصل می کنیم تا اسید درون مبدل گردش کند و منتظر می مانیم که تمام رسوب های داخل مبدل گرفته شود و در پایان پمپ را داخل ظرف آب تمیز قرار می دهیم تا مبدل کامل شسته شود.



:: بازدید از این مطلب : 94
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 1 شهريور 1400 | نظرات ()